maandag 22 maart 2010

Tutorial bloemen

Oké, Tutorial met héél véél foto's. Als jullie nog nooit gehaakt hebben dan is het wellicht een aanrader om eerst te leren haken van iemand uit je directe omgeving. Ik probeer in ieder geval om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Gebruik voor de gehaakte bloemetjes dun haak/glanskatoen of kan ook met borduurzijde(beetje duur) en een haaknaald niet groter dan 2.

Start met een lusje en haak dan vijf lossen.


Steek in de eerste losse en maak vast.

Haak weer vijf lossen en maak dan vast in het rondje. gebruik daarvoor een half stokje.

Dat is dus: omslaan, doorhalen en dan in één keer alle drie de lusjes doorhalen.

Haak drie lossen en maak dat weer op dezelfde manier in het rondje vast.


Herhaal dit totdat je zes "spaken" in je wiel hebt en maak vast in de tweede losse van het eerste boogje.

Sorry dames het was nog niet klaar!!!!!!!!!!!!!!!!! Mijn beste echtgenoot heeft zich ermee bemoeid en dit bericht geplaatst terwijl ik er nog mee bezig was. Maar ik moet ook wel eens zoiets banaals doen als koken, dus was ik er even bij weggelopen. Hier dus het vervolg:

Je hebt nu zes spaken en dus zes gaatjes gemaakt. Vervolgens ga je in elk gaatje het volgende doen: 1 vaste-3 stokjes-1 vaste.

Een heel stokje is dus: omslaan, doorhalen en dan door twee steken doorhalen en nog een keer door twee steken doorhalen

Vergeet die laatste vaste niet en begin in het volgende gaatje ook weer met een vaste. Dit dus 5 keer herhalen.

(sorry weer een gedraaide foto- ze leiden een eigen leven) Afhechten als volgt: Steek in het eerstvolgende steekje van het eerste bloemblaadje en haal de draad erdoor en ook door je lusje. Knip de draad af en trek hem helemaal door het lusje.


Draai je bloemetje om en werk het draadje dat uit het midden komt langs een spaak omhoog. Leg dan een knoopje in de twee draadjes. Trek het niet te strak aan en als je tevreden bent over de vorm maak je nog een tweede knoopje. Knip de draadjes kort af zodat je ze niet kan zien aan de voorkant.Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet. En een ieder die ooit wel eens gehaakt heeft krijgt het zo weer in de vingers. Om het ingewikkeld te maken...... nog even het volgende: je kunt natuurlijk ook iets grotere bloemetjes haken (of kleinere). Het principe blijft gelijk alleen begin je met meer lossen in het begin, zodat je meer spaken kunt maken.  Mijn moeder was handwerkonderwijzeres en zij zei altijd: als je een fout maakt haal je het weer uit en begin je opnieuw.(ha, ha). Ik hoop dat het zo duidelijk is en hoop snel wat van jullie eigen bloemetjes te mogen bewonderen. Denk je dat anderen hier ook iets aan hebben, link dan gerust dit bericht in je blog. Groetjes, Anette.


15 opmerkingen:

 1. Oh Anette dank je wel! Ik ga het nu echt, nee echt, serieus een keer proberen. Want ja, of ik nog kans maak op je bloemencandy weet ik niet met al die nieuwe inzendingen;)) (leuk hè, je blog wordt steeds meer ontdekt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor deze handige tutorial, met zoveel foto's kan het niet fout gaan. Binnekort verschijnen gehaakte bloemetjes op mijn kaartjes!!Dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dank je wel anette,
  ga het morgen proberen, lukt vast wel
  groetjes andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tutorial. Hij ziet er duidelijk uit. Eerst eens op zoek naar een haaknaald. Ik ga het zeker een keer proberen.
  Groet van Yvonne Rijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt!!! ik had zelf al een poging ondernomen, maar die mislukte.....Maar nu kan het niet meer fout gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anette, ik ben hier via Yvonne Rijk terecht gekomen en heb zitten genieten van je blog.
  Ik ben gelijk volger geworden en ik kom zeker vaker bij je kijken.
  Op mijn blog heb ik een beschrijving van gehaakte vlinders staan, ook leuk om te maken.
  Als je het leuk vind kun je eens komen kijken bij de maand januari.

  Groetjes Jolande.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anette bedankt voor je goede uitleg voor haken van bloemetjes. Heel leuke tips voor scrappen! Bedankt hoor.
  Heb vroeger wel gehaakt maar vergeten hoe en wat.

  groetjes Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Annette
  Wat een schattige bloemetjes en ik ga het zeker proberen.Je foto's zijnerg duidelijk!!Ik moest wel lachen mijn moeder zei ook altijd als het niet goed is weer overnieuw beginnen.Dus je begrijpt dat ik al vele malen wat uit heb gehaald en overnieuw gebreid of gehaakt HIHI.
  Zo herkenbaar.Ik ga je volgen want dit wil ik niet missen.Vind het leuk als je ook eens bij mij komt kijken.
  http://yvonescrappage.blogspot.com
  Lieve groetjes Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Annette,

  Dit is een hele duidelijke uitleg van de gehaakte bloemetjes, super! Haken kan ik wel maar een duidelijke uitleg voor de bloemetjes is moeilijk te vinden ondanks internet. Ik ben dan ook gelijk volger geworden. Ik vind het leuk dat ik steeds meer bloggers in het "noorden" tegenkom.

  Groetjes
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Anette,
  Wat een duidelijke omschrijving! Ik heb een link op mijn site gezet naar deze tutorial. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey, duidelijke uitleg Anette, Bedankt! Ik haakte de bloemetjes voor op mn pantoffels en plaatste een linkje naar hier! Groetjes (uit het Zuiden! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw ! Super, net wat ik zocht ! Ik heb wel een heel aantal patronen maar nog nooit zo mooi met fotookes ! En ja, ik neem ook meteen een abonnemnent !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Anette, ben sinds kort met een haaknaald aan het prutsen en heb een soort van roos gefabriceerd (een rijtje met helen, daarboven drie lossen, twee steken overslaan, in de derde insteken en daar dan een 'waaiertje' van die helen/stokjes, twee overslaan, etc. dan krijg je uiteindelijk een draaiende sliert die als je die plat in elkaar legt net lijkt op een anjer of roos). Als linkshandige is handwerken niet altijd even makkelijk (want wie legt het je begrijpelijk uit?), maar geïnspireerd door mijn eigen 'creatie' wilde ik andere bloemen proberen en ik heb met haaknaald in mijn hand je tutorial gelezen en tegelijkertijd geprobeerd... en het is gelukt! Ok, het is nog een beetje een krakkemikkig bloemetje, maar morgen doe ik een nieuwe poging! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben via via op je blog gekomen, wat een leuke creaties heb je gemaakt. Gelijk even je tutorial bloemen haken geprobeerd, kom binnenkort terug voor de vlinder.

  Fijn weekend,
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hele mooie blog, hartelijk dank voor deze zeer duidelijke tutorial. Nu kan ik eindelijk een bloemetjes haken. Ik blijf zekers je blog volgen

  BeantwoordenVerwijderen